Personlig berättelse

Startup Talks - "Slutkonsumenten förväntar sig en hög nivå av transparens"

Kliv in i Karin Jonssons spännande värld, där vetenskap möter innovation och där regelverk förädlas genom teknologiska framsteg! Med över två decenniers erfarenhet inom folkhälsa och livsmedelsvetenskap har Karin blivit en expert på att navigera de komplexa EU-direktiven för närings- och hälsopåståenden. Under våren 2022 mötte hon entreprenören och New Venture Program-alumnen Carolin Solskär vilket var startskottet för Nuverica, en food tech startup som drastiskt förenklat livsmedelsföretags arbete med närings-och hälsopåståenden. I en exklusiv intervju delar Karin med sig av sin karriär, en resa präglad av forskning, företagande och en passionerad vilja att förvandla problem till lösningar.


Du är medgrundare och problemspecialist till Nuverica. Ett av Hidden Dreams portföljbolag som vi drog i gång halvvägs in på 2022. Berätta, vad ledde dig hit? 

– Mat och hälsa har alltid varit en passion som tagit mig till både forskning och eget företagande inom området. Parallellt med att jag doktorerade och forskade inom nutrition och konsumtion, konsultade jag till livsmedelsindustrin inom just närings- och hälsopåståenden. Erfarenheterna från den tiden har jag haft med mig in till livsmedelsföretaget Paulig där jag driver deras arbete kring hälsa för människa och planet på produktnivå. Jag älskar att grotta ner mig i lagstiftningen kring närings- och hälsopåståenden och har länge sett både utmaningar och möjligheter. Som forskare har jag alltid drivits av gränsöverskridande samarbeten mellan akademi, industri och samhälle. Så Carolins fråga om ett problem att lösa kom som ett brev på posten!

Här är Karin i testköket på Paulig som bland annat äger de populära varumärkena Santa Maria och Risenta. Fotograf: Anders Nicander

Om vi nu tar och glider in på Nuverica, Sveriges nya foodtech-stjärna! Vad är det ni gör lite mer konkret?  

–  Nuverica är ett techbolag som hjälper livsmedelsföretag att följa de snåriga reglerna som finns för livsmedelsmärkning. Tjänsten automatiserar processen för närings- och hälsopåståenden, både sett till vilka hälsosymboler som får synas på respektive produkt samt hur företag får skriva om och marknadsföra produkterna. Genom en ny AI-funktion får Nuvericas kunder även förslag på hur de kan informera om sina produkter på ett sätt som följer rådande lagkrav samt tilltalar konsumenter. Vi lever i en tid där slutkonsumenten förväntar sig en hög nivå av transparens kring närings-och hälsoinformation på konsumtionsprodukter, så jag skulle säga att det är viktigt i flera led för livsmedelsföretag att prioritera detta arbete för att hålla sig konkurrenskraftiga.


Karin under sin tid på Chalmers tekniska högskola. Fotograf: Catharina Fletcher

Nu har det gått över ett år sedan uppstart, kunder har välkomnats och tjänsten är lanserad. Vad är något du lärt dig under din tid som medgrundare till en startup?

– Jag hade sedan innan ganska bra koll på hur startups fungerar, vilket alltid fallit mig i smaken med den snabbrörliga och innovativa miljön. Mycket är förstås beroende av människorna och det jag lärt mig specifikt av Nuverica är hur väl kontakter kan användas samt hur snabbt det kan gå att bygga och utveckla en produkt, till och med långt bredare än ursprungsidén. Min enskilt största lärdom som problemspecialist har varit att våga släppa kontrollen över min idé och ”bebis” så att teamet kan springa snabbt på möjligheter som presenterar sig längst vägen.

Det är många som är nyfikna på startupvärlden och i detta ekosystem så är problemspecialistens roll, oss veterligen, unik för Hidden Dreams bolag. Hur skulle du beskriva din roll som problemspecialist?

– Som problemspecialist har du insyn och förståelse för ett problem och hur problemet tar plats i branschen. Det är en väldigt förmånlig roll som öppnar upp möjligheter för de flesta typer av personligheter och önskemål, i perioder kan du vara mycket engagerad i startupresan medan du i andra perioder inte hinner vara med alls – eller behöver heller för den delen. Men främst är det otroligt tillfredsställande att se en lösning växa fram som du ser ett stort värde av, med hjälp av drivande och kreativa personer och en stark medgrundare som Hidden Dreams.

Några av Nuvericas milstolpar som uppmärksammats i branschen.Du har jobbat länge med den här problematiken och har en otroligt nära förståelse över hur svårt arbetet med hälso-och näringspåståenden av livsmedel är. Hur ser du på att vara en del av lösningen?

– Det känns glädjande och viktigt att ha identifierat ett problem – eller en process som kan underlättas och effektiviseras rejält – och se hur lösningen växer fram. Dels känner jag mig stolt att jag var intressant nog att ens fråga och att det behov jag lyfte fram blev utvalt. Dels är jag förundrad över hur det förvaltas och inte minst utvecklas. Att sedan inom Paulig kunna nyttja detta verktyg är, precis som ämnat, oerhört värdefullt.

Karin Jonsson och Carolin Solskär (vd på Nuverica) på finalen av Årets unga idé 2023.

🤔 Har du som läsare också identifierat ett problem i din bransch? Då vill vi höra från dig. Skicka in en beskrivning på ditt ineffektiva arbetsområde via länken här.

Om du får drömma lite, vad önskar och föreställer du dig att Nuverica är om tre år från och med idag?

– Då ser jag att Nuverica är ”the go to solution” för att jobba med närings- och hälsopåståenden! Tjänsten används av flera större företag inom och utanför Europa, inklusive kontrollmyndigheter och är gärna på tapeten på EU-nivå. Jag ser att vi erbjuder en tydlig vägledning inom grå-zoner och ett välutvecklat system för att ta del av både praxis och domstolsbeslut från området!

Och slutligen, jag vet att du sitter på en oerhörd expertis kring näringslära, hållbarhet och är en foodie av rang. Då blir man ju väldigt nyfiken. Vad är din go-to middag?

– Vilken härlig beskrivning, haha! Jag är totalt såld på heta, asiatiska smaker: koriander, vitlök, habanero, lime, ingefära, soja, sesamolja, fisksås… Gärna i form av en mustig ”nudelsoppa”, även om jag helst undviker vita nudlar. Men strimlor och bitar av olika grönsaker och så något vegetariskt protein som tofu. Eller ännu hellre, bitar av underbart goda Bärta som är en svensk variant av tempeh på groddade ärter!

Vill du höra mer om Karins resa och arbete?

Lyssna in på branschpodcasten Dining With Experts för ett samtal mellan Karin och Nuvericas medgrundare och vd Carolin Solskär.

Psst! För att ta del av framtida milstolpar från första parkett kan du följa Nuverica på Linkedin här.  

INTERVJU AV:  HANNA JULIN, PR & COMMUNICATIONS MANAGER PÅ HIDDEN DREAMS.