Personlig berättelse

Startup Talks - Alfred Samuelson, Certainli


Alfred Samuelson är först ut i Hidden Dreams nya intervjuserie Startup Talks. Satsningen är gjord för att avmystifiera och bredda bilden av entreprenörskap genom att ge en personlig inblick i hur livet på en Venture Builder-startup kan se ut.


Elektroingenjören och entreprenören Alfred Samuelson har många strängar på sin lyra, däribland storintressena skidåkning, musik, teknik och affärsutveckling. Efter några års arbete utomlands i Tokyo och London är han nu tillbaka i Sverige som medgrundare och vd på
Certainli, ett av Hidden Dreams portföljbolag. Vi slog oss ner för att bena ut lite mer kring hans resa, hur Alfred hamnade på vägen som tog honom dit där han är nu, hur det är att jobba som startup-vd och var han önskar att Certainli är om tre år från idag!

Alfred Samuelson, på KTH:s diplomering i Stockholms stadshus, foto: Björn Börjesson.

Du är medgrundare och vd på Certainli, ett bolag vi tillsammans drog i gång i början på 2022. Berätta, hur hamnade du här?

– Jag hade efter min examen inom elektroteknik från KTH jobbat på storbolag men doppat tårna i entreprenörsskap inom olika sammanhang, och även varit över en tur på investerarsidan. Jag kände att nu är det dags för mig att starta upp ett eget bolag på allvar. När jag höll på att undersöka olika spår och uppslag fick jag höra talas om Hidden Dreams entreprenörsprogram, dit jag sökte och kom in. Under programmet kom jag i kontakt med min tidigare studiekamrat Johan Rågmark som la orimligt mycket manuell tid på att inhämta och sammanställa dokumentation från komponentleverantörer i sitt jobb som elektronikkonstruktör. När vi grävde djupare i problemet insåg vi att det fanns riktigt bra potential att starta ett bolag kring det här, och på den vägen var det.

Det är många som är nyfikna på vad det är med startup-livet som tilltalar kontra att jobba på ett storbolag. Du som nu har erfarenhet av båda, berätta, vad är det som lockar egentligen? 

– Jag har alltid gillat att nörda ner mig i saker för att sedan zooma ut och sätta dem i kontext i ett större perspektiv. Just att få ha helhetsvyn och jobba aktivt med hur allt hänger ihop är något jag verkligen tycker om och saknade när jag jobbade på storbolag. Att bygga en startup har vissa likheter med att bygga en teknisk produkt med många olika delar som ska integreras, dimensioneras och optimeras för att det större systemet ska resonera på bästa sätt. Det är en utmaning min ingenjörshjärna älskar att angripa.

Nu när bolaget är ordentligt i gång och du har kommit en bit på resan. Hur skulle du beskriva att det är att jobba som vd på ett Venture Builder-bolag för den som inte känner till den affärsmodellen?

– Precis som att driva vilket bolag som helst är det hårt arbete samt en hel del ansvar och press. Skillnaden är dock att man alltid har någon att vända sig till i vilken fråga det än gäller, och att det finns både samlad erfarenhet och etablerade ramverk som stöd på resan. Jag tycker att det inom Hidden Dreams finns en unik mix av ambition, kompetens, prestigelöshet och sakfokus som passar mig perfekt. Framförallt är det kul med utmaningen och den skapande aspekten i att bygga bolag, och att göra det tillsammans med såväl HD-teamet som andra entreprenörer inom sfären.

Vad är något du lärt dig under den här tiden som startup-vd?

– Att det inte är så komplicerat, svårt och läskigt som det kanske verkar eller känns som i början. Framförallt om man lyckas hitta balansen mellan att pusha sig själv och ödmjukt våga fråga om hjälp i områden där man inte ännu har erfarenhet eller kompetens.

Alfred tillsammans med Maria Jansson, Styrelseordförande i Certainli.

Nu är det äntligen dags att dyka ner lite mer i bolaget du driver, berätta om Certainli!


– Vi startades med syftet att förenkla och förbättra hur produkttillverkande företag jobbar med leverantörsdokumentation och komponenturval, något som idag kantas av långa ledtider och ineffektivt arbete. Vi erbjuder en SaaS-plattform som förenklar och automatiserar dessa arbetsprocesser inom regelefterlevnad vid produktutveckling. Med den innovativa sökmotor vi utvecklat som grundpelare i plattformen kan vi kraftigt reducera såväl ledtider som manuellt arbete, samtidigt som stora onödiga extrakostnader och förseningar i certifieringsprocessen undviks. Att stämma av och hämta incertifikat för endast en liten komponent i en produkt kan ta flera månader. Med oss kan en hel lista med komponenter vara klar och verifierad på ett par timmar.

Det har varit en snabb resa framåt för Certainli och nyligen gick ni ut med att ni välkomnade MedTech-branschprofilen Maria Jansson som styrelseordförande samt välkomnade industrijätten DeLaval som kund. Om du får drömma lite, var önskar och föreställer du dig att Certainli är om tre år från och med idag?

– Ja väldigt kul! Om tre år önskar jag att vi vuxit till att bli ett rejält och sammansvetsat team som med vår plattform gör huvudvärken vi löser till ett minne blott för företag över hela Europa, och att vi är på väg vidare ut i världen med god tillväxttakt. Vi har en tydlig och viktig roll att spela i att modernisera hur denna dokumentation flödar mellan olika parter i industrin, till nytta för alla inblandade. Resan har börjat bra och vi lägger gradvis i högre och högre växlar, så jag är riktigt taggad för vår framtid.

Att kroka arm med en Venture Builder som entreprenör blir allt vanligare runtom i Europa men  i Sverige känner många inte till konceptet ännu. För personer som är nyfikna på att göra samma resa som dig och går i tankarna att söka sig till Hidden Dreams men inte kommit till skott, vad skulle du vilja säga till dem?

– Hör av dig och boka in ett videosamtal eller kom förbi Wallingatan på en fika! Alla som jobbar på Hidden Dreams har starkt driv och kompetens när det kommer till bolagsbyggande men är samtidigt väldigt down to earth och enkla att prata med, så det är bara att höra av sig om man vill veta mer om hur det funkar. Det var så det började för mig.

Alfred på besök i legendariska Abbey Road Studios i London där artister som The Beatles, Lady Gaga, Pink Floyd och Ella Fitzgerald spelat in flera hits.

Och sist men inte minst behövde jag såklart slänga in en musikfråga. Nu när sommarsemestern närmar sig med stormsteg, vilken är din all time favorite sommarlåt?

– Haha ja, sommarlåtar kallas väl i och för sig ofta sommarplågor av en anledning så jag skulle nog inte säga att jag har en all time favorite ärligt talat. Men en vän till mig har släppt en låt som har riktigt härlig sommarnattskänsla, Nattens Melodier av Erik Ljungström. Den kan jag varmt rekommendera alla att tjata ut ordentligt sommar!


Vill du hänga med på Alfred och Certainlis startup-resa? Då rekommenderar vi att du connectar och följer dem på Linkedin för att ta del av milstolpar från första parkett. Connecta med Alfred här och Certainli här.

Och se nu till att lyssna in Sveriges nästa sommarplåga! ☀️

Intervju av:  Hanna Julin, PR & Communications Manager på Hidden Dreams.