Personlig berättelse

Lär känna vår chefsjurist Sofia Tångelin

Med en bakgrund som gruppchef inom det militära har Sofia tagit sig an verksamheten med en stor portion laganda och prestige löshet. Sofia inledde sin karriär på en av Sveriges ledande advokatbyråer Gernandt & Danielsson. Där specialiserad inom M&A och Capital Markets. Därefter har hon varit på det globala investmentbolaget EQT. När Sofia inte omvandlar juridik till business för oss lekmän så intresserar hon sig b.la. för Stockholms utbud av contemporary art.

 

Det känns spännande att ta avstamp i din tid hos Försvarsmakten – berätta mer!

– Jag har alltid idrottat mycket och dragits till utmaningar och sammanhang som sätter personliga färdigheter, ledarskap och gruppdynamik på prov. Att göra militärtjänst var en självklarhet från tidig ålder. Jag gjorde lumpen som gruppchef på dåvarande 4e skvadron, Livgardet och har därefter engagerat mig på olika sätt i Försvarsmakten i nästan 10 år. Nu närmast väntar jag på att få ta emot en av Försvarsmaktens schäfervalpar under deras fodervärdsprogram. Det ser jag mycket fram emot!

 

Affärsjuristen Sofia Tångelin
Sofia Tångelin under hennes tid på Gernandt & Danielsson.

Vad fick in dig på affärsjuridikspåret?

– Vägen till drömjobbet kan börja i det lilla. Under juristutbildningen trodde jag länge att jag skulle bli brottmålsadvokat. Jag jobbade extra på häkte, på anstalt, tog uppdrag som övervakare åt personer med skyddstillsyn mm. Detta tills att jag bokstavligen, under min åttonde termin, blev medtvingad på en casedag anordnad av den affärsjuridiska advokatbyrån Gernandt & Danielsson. Att gå dit visade sig vara bland det viktigaste jag gjort, eftersom det mötet banade väg förresten av min karriär.

Och hur hamnade du tillslut hos oss på Hidden Dreams?  

Efter drygt fyra år på G&D, en advokattitel senare, och med secondments på Nasdaq Stockholm och ICA Gruppen AB (publ) i ryggen, så hamnade jag på det globala investmentbolaget EQT. Sedan sprang jag bara som aven händelse förbi ett av Hidden Dreams LinkedIn-inlägg och skickade in en problemformulering inom ramen för pre-transactionprocessen. Min bolagsidé flög inte, men halvt på skämt, halvt på allvar så hade jag också i formulärets övrigt-ruta slängt ur mig ”Ni söker möjligtvis inte en jurist?”. En vecka senare ringde bolagets vd, Fabian Assarsson, och idag driftar jag legal-verksamheten här. När man ser tillbaka på allt i efterhand så känns det faktiskt rätt sjukt.

 

Hur har det varit att axla rollen som chefsjurist?

– Väldigt roligt! Från mina tidigare arbetsplatser har jag fått optimal bandbredd och bästa tänkbara verktyg att göra det jag gör idag. Det krävs en tydlig strategi för att kunna agera proaktivt som bolagsjurist. Annars är det lätt att bli händelsestyrd och fastna i drivor av reaktiva arbetsflöden. Min ambition är att skapa maximalt värde för affären och synliggöra legal som en strategisk partner. Förutom hardcore-juridik kan det handla om att vara ett bollplank, men också om att ta mer strukturella grepp, att kunna skala, och att konstant ställa mig frågan hur jag kan få andra att bli så framgångsrika som möjligt.


Utanför arbetet håller sig Sofia minst lika upptagen. Sport är bland annat ett intresseområde. Sofia är både obotlig hockeyfantast och nyfrälst Formel 1-fan.

– Årets bästa tid är maj. Mycket på grund av hockey-VM där du i normalfallet kan hitta mig någonstans i det blågula publikhavet. Jag har en extrem längtan till Kanada, både på grund av hockeyn men också för fantastisk skidåkning och natur.


Du verkar ha många bollar i luften, hur hinner du med allt?

– Jag älskar all typ av aktivitet och idéer som innebär att människor jag tycker om samlas kring något. Ett av mina core values är vara en team player, vilket inbegriper att vara inkluderande, att bjuda in och att delta. Med åren har jag blivit bättre på att förstå vad som ger mig energi och min förmåga att skapa plats för det har också blivit bättre. Det bli en sorts positiv spiral där jag har lika kul på jobbet som utanför, där möten äger rum mellan vänner och kollegor, där nya affärsytor skapas från tidigare relationer osv. Jag är lite som Nokia; gillar att connecting people.

Vill du komma i kontakt med Sofia? Maila sofia@hiddendreams.se!