Case

Att vara vd för ett Hidden Dreams bolag

Hur är det egentligen att börja jobba som vd? Vilka verktyg behöver du för att lyckas? Hidden Dreams bolaget VivoLogica grundades 2019 av en av Sveriges främsta cancerforskare, Sara Mangsbo tillsammans med Hidden Dreams. Alexander Sologub är numera vd för MedTech-bolaget och berättar här om hans resa från det att han hittade till Hidden Dreams tills nu.

VivoLogica är ett digitalt journalhanteringssystem för forskare – ett banbrytande verktyg som minimerar forskares administrationsarbetstid med upp till 75 procent. Med Sveriges största statliga forskningsinstitut RISE som kund har resan bara börjat. Men låt oss spola tillbaka lite till då Alexander Sologub klev in i bilden. Alexander är endast 30 år men har redan en gedigen arbetslivsbakgrund. Under sin tid på Handelshögskolan var han vd för Handelsjuristerna. Därefter jobbade han som bolagsjurist på NA-KD, sedan operativ chef på MyBonus och efter det var det dags för VivoLogica.  

Hur landade du din roll idag på VivoLogica?

– Jag hade flyttat till Stockholm och blev efter en tid uppmärksam på vilka spännande entreprenörskapshubbar som var aktiva i stan såsom Hidden Dreams och Norrsken Foundation. Jag blev nyfiken och ville veta mer och var bekant med Saeid sedan tidigare. Så jag frågade om han hade något i görningen som han brukar och om det var något som kunde matcha mig. Då förklarade han allt om Hidden Dreams vilket lät sjukt intressant i sig, han berättade sen att ett av bolagen de startat heter VivoLogica och frågade om rollen som vd kunde passa – svaret var ja.  


Saeid Esmaeilzadeh är utöver serieentreprenör och forskare även medgrundare till Hidden Dreams och investerare i VivoLogica.

Vad var det som var så spännande med Hidden Dreams?

– Just det här att man kopplar ihop ett verkligt problem som behöver lösas tillsammans med en duktig entreprenör är ett sjukt intressant grepp och blir lite det bästa av båda världar. Hidden Dreams hjälper entreprenörer att lyckas, precis så jag tycker man ska jobba. Hade lika gärna kunna tänka mig att jobba på Hidden Dreams för det är just det där jag är intresserad av – affärsutvecklandet och systematiseringen som de är så skickliga på.

Hur är det att jobba som vd i ett Hidden Dreams bolag?

– Tryggt. Jag vet att det finns en supportinfrastruktur som hjälper mig inom affärskritiska områden, jag får förutsättningar till att lyckas och hela koncernen är som ett stort team där vi hjälper varandra. Det är så häftigt att Hidden Dreams löser hela ledet. Utöver att de investerar kapital så erbjuder de oss nätverk, strukturer, event, PR-hjälp, utbildningar och mycket mer. Som entreprenör kan du därför till största del fokusera på affärerna istället för att djupdyka i alla andra måsten runtom.

Vad skulle du säga till en entreprenör som går i tankarna att söka sig till Hidden Dreams?

– Jag skulle säga sök direkt! Alla tvivel är sånt som Hidden Dreams hjälper till med. Bara de facto att du vet att du vill göra något och vill vara med och driva ett eget bolag gör att du borde söka dig hit. För alla som går i entreprenörsskapstankar men inte riktigt vågar ta klivet så är Hidden Dreams det bästa som kan hända – för allt det läskiga och ovana hjälper de till med.

VivoLogica-teamet. Från vänster: Patrik Dahlén, Marcus Dahn, Kajsa Wiklund, Alexander Sologub och Felix Thomasson.